Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

10.11.2018 Lappalaiskoirien Superpäivä!

Lappalaiskoirien Superpäivä pidettiin lauantaina 10.11.2018 hienossa Koiramekka-paikassa Kuopiossa. Mekin tietysti innostuttiin osallistumaan mukaan Keron kanssa jopa kolmessa eri lajissa. Aamupäivällä tehtiin agilityä Sanna Kataisen johdolla. Sen jälkeen oli vuorossa Anita Pesolan koutsaama nose work -treeni ja superpäivän päätteeksi meillä oli vielä rally-tokoa Tiina Suurosen ohjauksessa. 

Agitreenikenttä

Agilitytreeneissä päästiin Keron kanssa tekemään kunnolla rataa, joka koostui 30 esteestä. Eipä olla niin pitkää rataa aikoihin yritetty muistella. Mutta yllättävän kivuttomastihan tämä sitten meni. Radan kyllä sai yllättävän hyvin päähän, kun se alkuun käytiin itsekseen läpi ja sitten vielä osia siitä ohjatusti. Ja kun Keron kanssa mentiin vasta vikana, niin ehdin siinä vielä mielikuvaharjoitella radan nopeasti läpi. Treeni tehtiin kahdessa osassa, mikä oli oikein hyvä juttu. Eikä koko rataakaan yritetty tehdä kerralla. Ekassa treenipätkässä Keron kanssa ehdittiin tehdä 1-17 ja tokassa pätkässä sitten loput. Olin oikein tyytyväinen Keron kanssa tekemiseen, sillä se teki täsmälleen kuin ohjasin tai vihjeistin. Jopa välistävedot se meni hienosti, samoin takaakierrot. Lisäksi kun tehtiin uusinnoissa vaihtoehtoisilla tavoilla, niin onnistuin itsekin muokkaamaan omaa toimintaani onnistuneesti.

Kero agilityn tauolla

Nose workissa meidän ryhmä oli jo nose workin saloihin tutustunutta. Meille tosin oli tuttua juttua, mutta oli hyvää kertausta häiriötreenaus ja mukava nähdä erilaisia tapoja tehdä treenejä sekä nähdä myös erilaisia välineitä (ideoita purkkiratatreeneihin). Häiriötreenaus toteutettiin tässä treenissä siten, että 3×3-ruudukolliselle alueelle laitettiin kolme purkkia, joista kauimmaisessa oli etsittävä haju. Lähimpänä olivat häiriöhajuina toimineet kaneli sekä sitten vielä ruokaa (mm. maksaa, naminami) sisältävä purkki. Lähtöpaikka oli merkattu ja ajatuksena myös oli se, että koiran pitää edetä purkilta toiselle riittävän edellä ohjaajaa. Etäisyyden säätelyyn nuo ruudukot olivat hyviä havainnollistajia.

Noseilun eka treenipaikka

Kerolle häiriöharjoitus oli hyvä, ja niitä pitääkin jatkossa tehdä nimenomaan haastavilla häiriöillä. Toki kokeissa ei ehkä ihan ruokaa ole tarjolla, mutta hyvä kuitenkin harjoitella koiralla vaikeilla häiriöillä. Ekalla toistolla Kero nuuhki kanelia pitkään, ruokaa vieläkin enemmän ennen kuin suunnisti etsittävälle hajulle. Ilmaisu hyvä, odotin sitä nätisti siellä lähtöpaikassa :) Onneksi liina oli riittävän pitkä. Toinen toisto sujui myös hyvin, kun eukaa oli siirretty vähän lähemmäksi. Sinne Kero meni saman tien. Kolmannessa toistossa euka oli ihan siinä lähellä. Kero meni hajulle, mutta poistui läheiselle ruokapurkille. Sen jälkeen Kero olisi halunnut mennä hajutarvikkeiden yms luokse, mutta palasi sitten ensimmäiselle eli oikealle hajulle ilmaisemaan. Hyihyi Keroa oikean hajun jättämisestä ;)

Noseilun etsintäalue

Tauon jälkeen Kero pääsi etsimään kahta hajua etsintäalueelta. Oltiin ensimmäisiä eli tehtiin sokkona. Vähän oli jännää, kun oli uusi paikka ja ihmisiä siinä katsomassa, mutta koska luotin koiraan, niin kaikki meni kivasti. Toisen piilon löytyminen kesti tosin vähän turhan pitkään ja olin jo valmis ohjaamaan koiraa, kun mielestäni alue oli jo aika hyvin käyty läpi. Onneksi Kero kuitenkin teki löydön itsenäisesti.

Video etsintätreenistä:

Rally-tokossa tarkoituksena oli pitää hauskaa. Niinpä lähdettiin Keron kanssa suureellisesti tekemään suoraan rataa :D Noh, kun en lajia harrasta, niin eihän ne kyltit ihan selvät ole. Että milloin koiran pitää istua ja milloin ei, vaikka pari viikkoa sitten näitä juttuja käytiinkin. Ja että miten sitä hihnaa nyt oikein pidetään, jotta se on oikeasti löysällä ja miten ne täyskäännöksetkin sitten tehdään. Kero teki ihan kivasti, mutta oli ihan turhan kiinnostunut spiraalin/pujottelun purkeista ja alueella olleista leluista. Ja paikoin kenttäkin tuoksahti kutsuvasti. Mutta hyviäkin pätkiä oli. Mm. takapään käytöstä saatiin kehuja, kunhan itse oppisin tekemään käännöksen tiukemmin (a4-paperilla).

Rally-tokon kenttä

Ensimmäisen treenipätkän jälkeen tehtiin koko porukka yhdessä yksittäisiä liikkeitä. Tykkäsin tästä osiosta kovasti. En nyt muista, mitä liikkeitä tehtiin, mutta joitain oleellisia, kuten eteen istumisia ja siirtymisiä vierelle edestä ja takaa jne. Tämä oli kyllä kivaa ja Kerolla säilyi tässä tosi hyvin fokus, kun voitiin tehdä paikoillaan paljon juttuja ja namiakin tuli lähes koko ajan :D

Kero rally-tokossa

Meidän osaltamme oli oikein mukava treenipäivä! Oli mukava nähdä muita lappalaiskoiraharrastajia. Ja tämä paikka oli kyllä oikein loistava tämmöisen tapahtuman järjestämiseen. Tilaa oli oikein kivasti, ja vapaita kenttiäkin tarjolla, jos halusi treenata ylimääräistä (kuten me teimme Discon kanssa, kun treffattiin veli-Mizz treenailun merkeissä, ks. postaus). Kiitoksia kaikille tapahtuman järjestäjille! Seuraavaa kertaa odotellessa sitten :)

Koiramekan olotila