Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

1.3.2015 Rakennustreeniä Bomba-talossa (+ pari muuta treeniä)

Viiman poismenon myötä tuli pidettyä pientä peko-taukoa. Luonnollisesti, sillä kaikki peko-toiminta muistuttaa niin kovasti Viimaa. 14-vuoteen kun mahtuu niin paljon kaikenlaista, ja etenkin, kun Viiman myötä tähän toimintaan tuli tutustuttua.

Mutta aikansa kutakin, ja lopulta mieli alkoi tehdä jo vähän treenimään. Varaslähtö tuli otettua jo mökillä, missä muistuteltiin Kerolle taas näitä puuhia kymmenen päivän tauon jälkeen.

22.2.2015 (mökki)

Tavoite: Tavoite oli kiertää tontin raja ja palatessa napata haju tyypistä.

Toteutus: Kero alkoi ottaa rullaa suuhunsa jo mökkitiellä, samoin kun mentiin umpihankipuolelle (josta eilen kävelty), niin rulla meni suuhun ja pysyi suussa. Otettiin breikki ja palattiin tielle ja muutettiin suunnitelmaa. Käveltiin tietä pitkin niin pitkään, kunnes mm:ltä tuli ilmoitus piiloutumisesta ja sitten käännyttiin takaisin. Kero ei enää ottanut rullaa turhaan suuhunsa tämän jälkeen. Idea kiertää tontti ei nyt onnistunut eli tuli vähän samanlainen treeni kuin viimeksi täällä, tosin tuulensuunta oli nyt eri. Kero kyllä irtosi taas alamäkeen, mutta odotti navetan edessä, kunnes tulin näkyviin ja vasta sitten nappasi jäljen navetan taakse. Ilmaisua odotin pihalla eli K ei nähnyt minua piilolta ja joutui hoitamaan homman loppuun.

Hajatelmia: Tarkkailtava, tuleeko tuota rullan nostamista alkuvaiheessa (turhaan) ilmenemään enemmän vai oliko nyt joku häröjuttu.

24.2.2015 (rakennusetsintä, Bomba-talo)

Tiistain viikkotreenit järjestettiin yhteistuumin toisen ryhmän kanssa, kun pääsimme vierailemaan Hepekon raunioradalla olevassa Bomba-talossa. Paikalle tuli yli 10 koirakkoa, mutta onneksi meillä oli hyvä treenipläni ja aikataulutus, joten saimme vedettyä treenit hyvinkin ajallaan läpi. Kivaa kyllä oli :)

Tavoite: Rakennustreeni, 3mm yksitellen, pmr:t käytössä, en tiedä piiloja. Alkuun luoksepäästävyydet mm:n kanssa.

Oma fiilis: Jänskätti. Ja vähän kiireellä tuli taas mentyä, kun ei ehtinytkään lämpätä koiraa enempää ja noita luoksepäästävyyksiä ei päässytkään tekemään edellisen koiran vuoron aikana, mutta ei hätää kuitenkaan.
Oma sählä fiilis jatkui koko treenin (iik, nyt se koira menee ylös, iik, missä koira, iik, missä mun pitäs nyt olla jne).

Toteutus: Kero liikkui kivasti ympäriinsä, mutta vähän sinne sun tänne. Kaikki piilot olivat vähän haastavia, kun meni ohi ja sitten ei osannut ihan tarkentaa heti. Välillä en tiennyt, missä koira on ja etenkään, missä se on käynyt. Ilmaisut olivat kaikki ok, mutta huom! Kero otti rullaa suuhunsa hajusta / turhautuessaan / paineistuessaan ennen ekaa ja tokaa maalihenkilöä. Vähän oli sählää meininkiä, mutta koira jaksoi työskennellä ja teki kaikki piilot innolla.

Hajatelmia: Rakennuksessa huoneiden / tilojen ovet kannattaa sulkea. Kannattaa opetella myös tietty hallittu etsimistekniikka (esim. vasen puoli ensin) ja käydä tila kerrallaan läpi. Koiralle oma rauha tehdä duunia. Rullan ennenaikaiseen ottamiseen saattoi ehkä vaikuttaa turhautuminen (hajua on, mutta missä on mm?) tai paineistuminen (mamma katsoo ja seisoo), pitää huomioida, lisääntyykö tai missä tilanteessa, viretila korkea, ei löydy heti?

28.2.2015 (mökki)

Tavoite: Mm suksilla edeltä piiloon siten, että olisi mahdollisuus saada haju, kun kuljetaan tietä pitkin ohi. Myry mukana eli koirahäiriötä samalla.

Toteutus: No tuota noin… Etsintätyöskentelyn osalta: Kero viipotti hyvin tietä pitkin, meinasi kyllä lähteä Myryn kanssa leikkimäänkin. Mentiin hajusta ohi, reagoi kyllä pysähtymällä tien viereen ja nuuhkuttamalla oikeaan suuntaan, mutta ei sitten sen enempää lähtenyt työstämään. Palattiin takaisin päin, jolloin Kero irtosi kivasti Myry perässään. Mutta sitten Kero alkoi pöhkiä, ja pöhkinä voimistui. Kero meni lähemmäksi hankea pitkin, mutta sitten palasikin vauhdilla takaisin, mutta kannustuksesta lähti taas kohti piiloa pöhkien. Kuljin itse sitten perässä ja kun Kero ehti piilolle, lopetti pöhkimisen ja sitten kaikki oli taas ok. Ilmaisu alkoi ok, mutta Kero lähti näytölle ennen aikojaan, joten sai tulla ilmaisemaan uudestaan, jotta ehdin kytkeä näyttöliinaan.

Hajatelmia: Hieman tuo pöhkiminen taas mietityttää, mistä se johtui tällä kerralla? Muuttuvia tekijöitä tällä kerralla olivat: Myry mukana, mm lähti piiloon etukäteen, mm oli suksilla liikenteessä, mm:n lammashanskat (jotka tosin olleet aiemminkin), pimenevä ilta, aiemmin päivällä tehty rankka juoksulenkki? Pistetään ylös tämä pöhkintä, mutta uutta huomenna putkeen samanlaisella asetelmalla (mm suksilla about samoille paikoille).

1.3.2015 (mökki)

Tavoite: Eilisillan uusinta, mm vähän eri paikassa.

Toteutus: Mentiin piilosta ohi tietä pitkin, mutta palatessa Kero irtosi samalle suunnalle, missä illalla oli ollut piilo. Kero nappasi suksien jäljen ja sitä pitkin meni piilolle. Myry tosin ehti napata ilmavainulla hajun ja suunnata piilolle Keron edeltä. Hyvä ilmaisu hankikannolla. Ilmaisumatkan varrella oli häiriö (pieniä käpyjä), jota Kero meinasi käydä tsekkaamassa, mutta valitsi oikean reitin pudottamatta rullaa. Häiriökoira-Myry ei haitannut.

Hajatelmia: Nyt sujui hyvin, ei mitään mörköilyjä. Paljon siis yleistystä ja erityyppistä treeniä, positiivisia kokemuksia jne.

Treeniä odotellessa
Treeniä odotellessa
Piilolle menossa
Piilolle menossa
Rullaa tuodessa
Rullaa tuodessa
Piilolla namipalkkaa odottamassa
Piilolla namipalkkaa odottamassa