Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

1.12.2018 Pieni videokatsaus Discon treeneihin

Treenejä videoidaan edelleen ahkerasti, mutta läheskään kaikki niistä eivät päädy YouTubeen. Yleensä tsekkaan treenivideot pikakelauksella, jotta näen, miten treeni sujui ja oliko siellä jotain erityistä huomioitavaa. Niitä kirjailen sitten ylös. Jos treeni sujui erityisen hyvin, saatan editoida sitä ja laittaa talteen. Tai jos treenissä oli jotain sellaista, mihin ehkä haluan saada kommentteja, niin otan talteen.

Agility

Kuukauden aikana keskitytty vahvistamaan edelleen niitä perusjuttuja, kuten tötterön kiertämistä. Lisäksi mukana ovat olleet yhden hypyn treenit, joissa on harjoiteltu vihjeitä esteen hyppäämiselle takaa siten, että käännytään tiukasti ohjaajaa kohti sekä esteen hyppäämiselle edestä siten, että käännytään tiukasti ohjaajaa kohti. Lisäksi mukaan ovat kuulunut vähän ohjauskuvioiden alkeita siinä samalla sekä sitten hyppytekniikkaa.

Yksi hyppy ensimmäisiä kertoja mukaan:

Tässä viety jo vähän pidemmälle taitoja yhden hypyn osalta:

Välillä on hyvä tehdä vihje-erottelutreeniä ihan vain pelkillä sanallisilla vihjeillä (on muuten vaikeata olla, itse liikkumatta tai jollain tapaa vihjaamassa kropalla):

Ja tässä vielä lisää yhden hypyn treeniä, tässä vaiheessa olemme nyt:

Esimerkki viimeisimmästä hyppytekniikkatreenistämme. Lisäksi olemme kuukauden sisällä tehneet etäisyyden arviointia.

Nose work

Keron nw-kokeiden jälkeen Disco pääsi ohjattuihin treeneihin opiskelemaan nose workin saloja. Käydään siis 100 Paw Scent Dogsilla ja ollaan kyllä hyvin tyytyväisiä. Keron kanssa aloitettin Patrickin ohjauksessa reilu vuosi sitten. Discon kanssa on tehty lähinnä purkkirataa sekä pieniä sisäetsintöjä. Kotosalla olen keskittynyt ilmaisukäyttäytymisen hiomiseen ilman hajua lisäämällä mm. häiriöitä. Lisäksi on tehty vähän etsimistäkin, mutta niissä pääpaino nimenomaan sillä etsimisellä.

Purkkitreeniä ilman hajua. Pääpaino on saada sopiva kesto (1-2 sekuntia) ilman, että alkaa häröilemään purkin kanssa esimerkiksi lipomalla sitä tai painamalla sitä entistä kovempaa. Purkissa ei hajua.

Häiriöiden lisäystä purkkitreeniin, purkissa ei hajua.

Pieni etsimisvideo myös.

Rally-toko

Oivan syyspäivillä käydessämme tehtiin rally-tokoratatreeniä. Noin muuten ei olla kyllä rally-tokoa treenattu, mutta olipa kiva huomata, että noilla agilityn pohjataidoilla selviää jo aika kivasti.

Tässä yksi treenivideomme.

Sosiaalinen palkka

Osallistuttiin Discon kanssa sosiaalisen palkan semmaan, missä etukäteistehtävänä harjoiteltiin vähän sosiaalisen palkan ensimmäisiä vaiheita. Eli yhdistettiin sitä namiin sekä otettiin jo vähän mukaan yksinkertaisiin temppuihin. Seminaarin jälkeen ei olla kyllä tätä muistettu jatkaa, mutta ehkä pitäisi, niin saataisin hyvä uusi työkalu treeneihin mukaan.

Kotitreenausta eli yhdistetään sosiaalinen palkka + nami.

Tässä toisen vaiheen treeniä eli mukana yksinkertaisia temppuja, joista 2/10 tulee sosiaalinen palkka + nami.

Ja tässä yksi treenimme seminaarissa.

Kehonhallintaa ja muita temppuja

Aamuisin ja/tai iltaisin teen poikien kanssa pieniä kotitreenejä, joissa pääpaino on erilaisilla tasapainoilu- ja kehonhallintatempuilla. Näitä tulee usein tehtyä myös osana hallitreenien alkuverryttelyä. Myös erilaisten vihje-erotteluharjoitukset ovat aika kivoja juttuja myös.

Pientä vihje-erottelua, jossa Discon tehtävänä napata rulla suuhunsa vain oikeasta vihjeestä. Tätä ennen rulla oli säilössä hyvän tovin ja sinne se meni takaisin tämän kokeilun jälkeen.

Kontaktiesteiden esiharjoitusta eli 2on-2off-treeniä kotosalla.

Keinuun valmistavaa tasapainoilutreeniä.

Vihje-erottelutreeniä eli tässä yhdistettiin pallolle vihje ”pallo” ja Discon tehtävänä oli myöhemmässä vaiheessa antaa minulle vain pallo eikä toista tutumpaa lelua.

Näitä tötterön kiertoja harjoitellaan myös kotosalla edelleen.

Namimaatti

Disco on muutaman kerran totutellut namimaattiin, kun sellainen tuli hankittua. Ääneen Disco reagoi säpsähtämällä, ja muutaman kerran jälkeen ei ole vielä tottunut siihen niin, ettei alkuun vielä reagoisi siihen. Toistojen myötä säpsäykset ovat kuitenkin vähentyneet, ja Disco jopa odottaa, milloin se nami tulisi.

Namimaattiin tutustumista toisena päivänä.

Ja tässä kolmantena päivänä sellainen kokeilu, missä Disco sai itse painaa namimaatin kauko-ohjainta, jotta voisi itse huomata, että sillä saatu ääni aiheuttaa namin tippumisen namimaattiin. Tämän jälkeen emme ole toistaiseksi namimaattia käyttäneet.