Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

1.1.2013 Uusi vuosi ja uudet kujeet

Vuosi 2012 on nyt takana, ja on taas hetki tutkailla, mitä viime vuoteen mahtui ja mitä tälle vuodelle on luvassa.

Vuosi sitten tekemässäni blogipostauksessa en liiemmälti tavoitteita auki enää purkanut:

Molempien koirien osalta suurin tavoite oli, että terveys säilyy. Tämä tavoite on hyvä pitää tärkeimpänä myös tänäkin vuonna. Muuten meillä ei ole mitään tuloksellisia tavoitteita.

Jatketaan kuitenkin edelleen meidän kaikkien lempiharrastusten parissa. Ykkösenä on etsintäpuuhat, ja tositilanteita varten täytyy molempia koiria treenata jatkuvasti monipuolisesti. Kakkosena tulee agility, jossa keskitymme kummankin kanssa uusien juttujen opetteluun. Myryn kanssa olen kyllä lunastanut jo lisenssin tälle vuodelle, mutta katsotaan, jos käydään kisoissa. Maksihypyt ovat kuitenkin Myrylle nykyään aika rankkoja, joten senkin suhteen pitää ottaa realiteetit huomioon.

Terveys. Tärkein tavoite. Pääasiassa pojat pysyivät terveinä, mutta iän tuomat fyysiset rajoitteet alkavat jo näkyä kummallakin. Viiman takapään lihakset ovat selkeästi heikentyneet, eikä poika enää niin vetreästi kirmaile. Tai jos kirmailee, niin seuraavana päivänä vain makoillaan ja liikutaan, jos on pakko. Loppuvuoteen osui ikävämpi episodi, jolloin Viima ei muutamaan päivään oikeastaan kyennyt kunnolla liikkumaan. Kipulääkkeillä vaiva kuitenkin hoitui kuntoon, eikä sen jälkeen liikkumisessa ole ollut mainittavia ongelmia. Kummankin koiran ruokavalion lisukkeena aloitettiin Nutrolin Nivel monitehon käyttö.

Osittain näistä syistä johtuen Viiman kanssa lopetettiin agilityn harrastelu jo kesällä, ja syksyllä Viima jäi eläkkeelle hälytyskoiran tehtävistään. Vuoteen kuitenkin mahtui paljon iloisia treenejä, sisältäen myös muutaman etsintätreenin/hälytreenin/yhteistreenin (yhteensä kuusi kpl) sekä osallistumisen kahteen tosietsintään.

Juttu Viimasta Reviirissä (4/2012).
Juttu Viimasta Reviirissä (4/2012).

Myry pysyi hyvin terveenä, mutta silläkin ikä (ja paino) alkaa jo näkyä. Tämä on pitänyt ottaa huomioon harrastuksissa. Agilityssä treenit on pitänyt suunnitella siten, että mahdollisimman vähillä toistoilla/treeniajalla saa maksimaalisen hyödyn (laatu siis todellakin korvaa määrän). Vuoden kohokohta agilityn osalta osui kesäkuulle SM-agilitykilpailuihin, joissa edustimme Lappalaiskoirat ry:n joukkuetta. Fiilis oli aivan loistava, etenkin, kun saimme/jouduimme olemaan joukkueemme ankkurina yleisön seuratessa vain meidän suoritusta. Myryn ikä varmasti näkyi jo suorituksessa, mutta siitä huolimatta teimme meille loistavan nollasuorituksen (yliajalla tosin). Tähän fiilikseen oli hyvä lopettaa kisauramme.

16.6.2012 Myry SM-agin joukkueradalla tulossa kohti maalia.Kuvaaja: Jukka Pätynen (koirakuvat.kuvat.fi)
16.6.2012 Myry SM-agin joukkueradalla tulossa kohti maalia.
Kuvaaja: Jukka Pätynen (koirakuvat.kuvat.fi)

Etsintäharrastuksessakin on pitänyt huomioida se, ettei koira enää ole niin vetreä ja nopea kuin mitä se oli nuorempana, ja kaipaa myös ihan rehellistä lepoa ja huoltoa. Tämä näkyy myös treenimäärissä, sillä joka päivä emme enää treenaa ihmisten etsimistä. Etsintä/häly/yhteistreenejä mahtui kuitenkin vuoteen yllätysmäärä (yht. 16 kpl). Osaltaan tämän selittää se, että Viiman ura päättyi. Tosietsintään Myry pääsi tänä vuonna kerran.

Omista tavoitteistani olin kirjaillut seuraavaa:

Vuonna 2012 aion siis jatkaa itseni kehittämistä kouluttamisen (itseni ja muiden) suhteen :) Kanakurssi2:lle olen jo ilmoittautunut, Oivan kurssit jatkuvat jne. Uudesta koirasta sen sijaan en vielä uskalla edes haaveilla ;)

Itseni kehittäminen jatkui edelleen: vuoden aikana suoritin Kanakurssi 2:n (aivan loistava, suosittelen!), osallistuin kuuntelijana Evan & Emelien agilitykurssille sekä kävin myös kuuntelemassa heidän pitämäänsä luentoa ihmisten kouluttamisesta ja tag-teachingistä. Lisäksi jatkoin Oivan kursseilla kouluttajana alku- ja loppuvuodesta. Lisäksi uutta intoa itsensä kehittämiseen kouluttamisen/kouluttautumisen saralla toi uusien pelastuskoiraharrastajien avustaminen harrastuksen pariin.

Viima 1.1.2013, ikää 11v 10kk
Viima 1.1.2013, ikää 11v 10kk

Kun kerran viime vuosi on käyty läpi, on vuorossa vuoden 2013 tavoitteiden avaaminen.

Viiman osalta: Tärkeimpänä on terveyden ja hyvinvoinnin säilyttäminen. Tähän pyritään sopivalla liikunnalla (kokeillaan uintia!!), ruokavaliolla ja virikkeillä (leikitään, tehdään kevyttä hömppäagia, uusia temppuja).

Myryn osalta: Tärkeimpänä terveyden ja hyvän kunnon ylläpito, keinoina mm. painonpudotus (onnistuisiko? ruokamäärä on jo nyt aika minimi, mutta jos uinnin saisi liikuntamuodoksi lisää). Harrastusten parissa tavoitteena on edelleen treenata ihmisten etsimistä, keskittyen ehkä enemmän taitojen ylläpitämiseen ja mielekkäisiin treeneihin (se laatu!!). Jos hyvältä näyttää, syksyllä viimeistään olisi vuorossa haun osalta taidontarkistus. Agilityn osalta tavoitteet ovat mielenvirkistykselliset.

Myry 1.1.2013, ikää 9v 8kk.
Myry 1.1.2013, ikää 9v 8kk.

Mister X:n osalta: Niinpä niin, aika näyttää… Uuden harrastuskoiran paikka on kovasti avoimena tässä taloudessa. Ja jos/kun Mister X talouteemme asumaan saapuu, on hänelle jo valmiiksi tavoitteita asetettu tälle vuodelle: sosiaalistaminen, perustaitojen oppiminen (lähellä pysyminen/luoksetulo/kontakti, luopuminen, rauhoittuminen, kohteet), agilityn saloihin tutustuminen (em. perustaidot, häkkileikki, flatworkin salat, erilaiset leikit), pelastuskoiran uraan tutustuminen (em. perustaidot, erilaisiin maastoihin, alustoihin, ihmisiin yms tutustuminen, ilmaisun ja etsintätyöskentelyn alkeet) sekä ehdottomasti sopeutuminen kahden vanhemman uroksen kanssa eloon. Kovat ovat tavoitteet, mutta olen kerrankin niiiiin innostunut!

Omalta osaltani: Jos haluaa kehittyä, pitää olla valmis oppimaan uutta ja etsimään tietoa kirjallisuudesta ja/tai käymällä seminaareissa/luennoilla/kursseilla. Näin on tarkoitus myös tehdä. Itsensä kehittämisen lisäksi jatkan edelleen Oivan kakkosaallon kurssien kouluttajana, sekä neuvon myös UPK:ssa aloittelevia koirakoita. Toivon todella, että aikani ja resurssini tulevat riittämään tähän kaikkeen, sillä viime vuoden lopulla aloitettu ohjelmoitu oma treenaukseni tulee vaikuttamaan ajankäyttööni Mister X:n lisäksi. Loppupeleissä kyse on kuitenkin priorisoinnista, joten ei hätää :)

Hyvää uutta vuotta 2013 kaikille Viiman ja Myryn blogin lukijoille!