Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

1.1.2012 Uusi vuosi

Tässä muutama kuvanen tältä aamulta. Samalla voisi vähän kerrata, miten vuosi 2011 sujui ja millaisia odotuksia vuodelle 2012 on. Viime vuoden postauksesta voi luntata tarkemmin menneitä.

Viima

Viiman osalta olin kirjoitellut v. 2011 tavoitteiksi seuraavaa:

  • Viiman kanssa jatketaan myös agilityn parissa, mutta keskitytään lähinnä noihin perustaitoihin ja hauskanpitoon.
  • Etsintäpuolella tavoitteena on edelleen kehittyä koirakkona ja tarjota koiralle haastavia, erilaisia treenejä.

Agilityn parissa jatkettiin ja Oivan kursseista käytiin Agilityohjaus 1, Agilityeste 1 sekä syyspuolen osuus Agilityohjaus 2:sta. Puuhaa siis on riittänyt ja mielestäni olemme molemmat oppineet agilitystä taas paljon uutta: koira itsenäisemmäksi, innokkaammaksi ja itse taas ohjauksesta paljon pieniä juttuja.

Etsintäpuolella on harjoiteltu aktiivisesti. Viiman osalta etsintätreenejä kertyi vuoden mittaan 12 kappaletta (tähän sisältyvät hälytreenit sekä Pelastuskoiraliiton ryhmäkatselmus). Hälytyksissä Viima pääsi metsään neljä kertaa.

Myry

Myryn osalta olin kirjannut seuraavaa:

  • Myryn kanssa jatketaan agilityn parissa ja kisaillaan, jos siltä tuntuu. Tavoitteena on lähinnä hioa erilaisia yksityiskohtia, kuten keppien ja kontaktien suoritusta, parantaa hyppytekniikkaa jne.
  • Myryn kanssa käydään vielä kokeilemassa, josko se haun loppupimeä saataisiin läpi.

Agilityn osalta jatkettiin säännöllistä treenaamista omalla vuorolla sekä hyppytekniikkatreeneissä. Kisoissa käytiin tasan kerran ja sekin vasta loppuvuodesta, kun halusin tsekata, mikä on meidän kisakunto :D

Etsimisharrastuksen puolella oltiin ahkeria treenaamisen suhteen ja tälle vuodelle etsintätreenejä kirjautui 8 kappaletta (sis. myös ryhmäkatselmus, hälytreenit, hälyryhmätestaus). Käytiin syksyllä kokeilemassa pimeän loppukoetta ja saatiin se vihdoin ja viimein läpi. Sen jälkeen olikin sitten hälyryhmätestaus ja Myryn hyväksyminen UPK:n hälyryhmään. Ensimmäiseen etsintään ehdittiin loppuvuodesta.

Katse vuoteen 2012

Molempien koirien osalta suurin tavoite oli, että terveys säilyy. Tämä tavoite on hyvä pitää tärkeimpänä myös tänäkin vuonna. Muuten meillä ei ole mitään tuloksellisia tavoitteita. Välillä sitä itsekin hämmästyy siitä, etteivät omat koirat olekaan enää kovin nuoria – Viima täyttää kohta 11 vuotta ja Myrykin lähestyy jo 9 vuotta. Nämä faktat huomioonottaen ei ole mitään mieltä kirjailla enää, että halutaan saada esimerkiksi SM-nollia agilitystä tai että suoritetaan vielä se ja se koe siinä ja siinä lajissa. Eletään päivä kerrallaan ja toivotaan, että kumpikin pojista pysyy  hyvässä kunnossa ja terveenä.

Jatketaan kuitenkin edelleen meidän kaikkien lempiharrastusten parissa. Ykkösenä on etsintäpuuhat, ja tositilanteita varten täytyy molempia koiria treenata jatkuvasti monipuolisesti. Kakkosena tulee agility, jossa keskitymme kummankin kanssa uusien juttujen opetteluun. Myryn kanssa olen kyllä lunastanut jo lisenssin tälle vuodelle, mutta katsotaan, jos käydään kisoissa. Maksihypyt ovat kuitenkin Myrylle nykyään aika rankkoja, joten senkin suhteen pitää ottaa realiteetit huomioon.

Tähän loppuun vielä omista tavoitteistani koirailun suhteen. Viime vuonna olin kirjoittanut näin:

Omina tavoitteina koirapuolella on etenkin agilityn puolella uuden ohjausjärjestelmän (Greg Derrettin järjestelmä) omaksuminen. Uuden oppiminen on haastavaa ja mielenkiintoista, joten kisailut tästäkin johtuen saattavat jäädä vähiin.

Vuonna 2011 tuli treenattua em. ohjausjärjestelmän mukaisesti tehden havaintoja ja oppien uutta. Laajemminkin tuli opiskeltua, sillä kävin Koirakoulu Vision Koulutuksen perusteet 1 -vaiheen sekä Kanakurssi 1:n (Operantin ehdollistamisen workshop). Loppuvuodesta ryhdyin myös Oiva Agilityn kouluttajaksi toiselle aallolle. Vuonna 2012 aion siis jatkaa itseni kehittämistä kouluttamisen (itseni ja muiden) suhteen :) Kanakurssi2:lle olen jo ilmoittautunut, Oivan kurssit jatkuvat jne. Uudesta koirasta sen sijaan en vielä uskalla edes haaveilla ;)